Marka Nedir ?
Bir işletmenin mal ve hizmetlerini bir başka işletmenin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla, kişi adları dâhil özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi veya ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayımlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işarete marka denir.
Markalar 556 Sayılı Markaların Korunması Hakkında KHK hükümlerine göre korunmaktadır.
Marka oluştururken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir ?
- Kolay okunabilmeli ve okunuşu kulağa hoş gelmeli
- Tüketicinin hafızasında kalmaya uygun olmalı
- Ayırt edici özelliği bulunmalı; kolayca taklit edilememeli,
- İhracat yapılacaksa, ilgili ülkelerin dilinde olumsuz bir anlamı bulunmamalı.
- Markayı kullanmaya başlamadan önce başkası adına tescilli olup olmadığı konusunda araştırma yapılmalı, tescilsiz ise kullanmaya başlamadan önce tescile başvurulmalıdır.
Neden Marka Tescili ?
Hızla artan ticari rekabet ortamında, en önemli yatırımınız markanızdır. Çünkü marka ürün ve hizmetlerinizle müşteriniz arasındaki en önemli iletişim köprüsüdür.
Günümüzde markalar işletmenin somut varlıklarından daha değerli hale gelmiştir. Öyle ki şirketlerin büyüklüğü sahip oldukları maddi varlıklarından çok markalarının değerleri ile ölçülmektedir. Markalaşmak karlılığı arttırmanın en etkili yoludur. “marka tescili” ise markalaşma stratejisinin temelidir.
Tüketicilerin güvenilir markalara bağlılığından kar elde etmek isteyen taklitçi kişi ve kuruluşların haksız rekabetini önlemenin de ilk adımı “Marka Tescili” dir.
Pazarlama faaliyetlerinin odak noktası markadır. Büyük bir hızla değişen ve artan rekabet koşulları içinde faaliyet gösteren işletmeler özellikle ürünlerin fiziksel olarak farklılaştırılamayacağı durumlarda; rekabet üstünlüğü elde etmek ve pazarda yaşamını sürdürebilmek için ürünlerine marka ile bir takım kişilikler kazandırmak yoluna gitmektedir.
Günümüzde sadece ürün değil marka yaratmanın, diğer bir ifadeyle kaliteli bir ürüne markalama yoluyla kişilik kazandırmanın daha önemli olduğu görülmektedir.